Чи варто змінювати минуле? (Коротка рецензія на книгу Стівена Кінга "11/22/63")

Нещодавно прочитала роман Стівена Кінга «11/22/63». Що сказати? В кількох словах тут не напишеш, адже сама по собі книга важка, велика і насичена, як це любить відомий своїм пером автор. Але, незважаючи на це, від книги неможливо відірватися, читається на одному подиху.

 

Головний герой роману «11/22/63», Джейк Еппінг — колишній чоловік алкоголічки, тридцятип'ятирічний вчитель англійської мови та літератури, постійний відвідувач дешевої м'ясної закусочної. Та в його простому житті відбуваються кілька ключових моментів, які змінюють докорінно подальший вир буденності.

Трохи згодом герой дізнається від власника вищезгаданої закусочної, що в тому закладі є комора, яка служить машиною часу в 1958 рік, що м'ясник Ел, прожив у тому, минулому часі, до 1962 року, аби запобігти вбивству президента Кеннеді, але через діагноз смертельної хвороби мандрівник часу нав'язує довершити цю божевільну ідею Джейку, пояснюючи це тим, що якби постріл не пролунав, може, теперішнє життя було би кращим. Еппінг спочатку сумнівається, а потім захоплюється цією шаленою місією, плануючи врятувати не одне загубленне життя.
Але хто сказав, що це буде просто? Минуле не зовсім хоче піддаватися на зміни, воно не хоче, щоб на полотні життя робилися надрізи. І, щоб врятувати одну особу, треба жертвувати іншою, або навіть мільйонами інших. Таким чином, перед героєм з'явиться багато перешкод і завдань, котрі він мусить вирішити, йдучи до своєї мети. А потім і виникає головне питання роману: чи правильно була вибрана мета, чи, може, не варто?


Дізнатися відповідь можна, насолоджуючись чудовою книгою. 


Дуже вдячна нагоді прочитати такий шедевр рідною мовою у перекладі Олександра Красюка. Українець збагатив книгу чимось таким рідним, солов'їним, але одночасно не перенаситив її. Захоплюючий текст, присутність легкого гумору, майстерність описати все так, що справді почуваєшся подорожуючим у часі — зброя Кінга, якою він власне мене заполонив. Читала, не відриваючись, забуваючи про такі насущні речі як сон та їжа. Думаю, що до цієї книги варто повертатися час від часу.

До речі, до цього твору був відзнятий промоційний буктрейлер

Прочитавши цей роман, хочеться сказати кожному, що, якщо хочеш змінити своє життя, міняй його зараз, не біжи у минуле, адже воно вже пройшло і сторінка книги життя перегорнута. Захочеш її вирвати? Хто знає, а, може, випаде ще якась?

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте